Bestaand vastgoed en faciliteiten op de campus in ontwikkeling (2024)

In het jaarplan 2024 voor het Lange Termijn Strategische Huisvesting zijn, gegeven de huidige omstandigheden voor de UT, scherpe keuzes gemaakt in welke huisvestingsprojecten wel en welke niet in het komende jaar zullen gaan starten. Daarbij zet de UT in op noodzakelijke renovaties en verduurzaming van bestaande gebouwen en faciliteiten, zowel voor onderwijs en onderzoek als voor sport en cultuur. Een aantal faciliteiten wordt komende periode opgeleverd en met een aantal projecten wordt gestart met de renovatie. Hierna volgt een overzicht.

Het erf van Boerderij Bosch in mei gereed

Vorig jaar is gestart met de renovatie van de gebouwen op het erf van Boerderij Bosch. Hierbij ging het om het aanpakken van de boerderij als de ontmoetingsruimte van de UT-Kring zelf, de Stall waar bijeenkomsten en feesten werden gegeven, het sanitair gebouw en de uitbreiding met twee blokhutten. In de loop van mei moet het complete erf gereed zijn. Er is dus hard gewerkt en het resultaat mag er zijn.

Zo heeft de boerderij een volledige upgrade gekregen qua inrichting, is er luchtbehandeling en vloerverwarming aangebracht en is het gebouw volledige geïsoleerd.
De bijbehorende schuur van de boerderij, de Stall, heeft een metamorfose gekregen en is omgebouwd tot een aangename verblijfsruimte voor studenten en bezoekers van de Blokhutten. Naast vele andere gebruikers overnachten ook de VU-UT studenten daar regelmatig. Dan is het wel fijn dat je behalve een stapelbed om in te slapen ook een plek hebt waar je kunt zitten, ontspannen of studeren. Dat kan vanaf mei dus in de Stall.

Bij de voorbereidende sloopwerkzaamheden bleek dat de eikenhouten gebinten van beide panden sterk waren aangetast door insecten. Daarom zijn die gebinten vervangen door nieuwe. In de Stall met een gebinte van Douglas hout en in Boerderij Bosch met een gebinte van eikenhout.

De gebouwen zijn na renovatie gasloos, de warmte voor Boerderij Bosch en de Stall wordt namelijk geleverd door een warmtepomp in het op het erf gelegen sanitair gebouw, dat eveneens is opgeknapt.

Zo is er een zeer energiezuinig erf tot stand gekomen, met veel mogelijkheden voor gebruik door studenten, medewerkers en bezoekers van de UT.

Cubicus renovatie

Het College van Bestuur heeft besloten tot de volgende stap in de renovatie van de Cubicus en dat is de ontwerpfase. Inmiddels is een ontwerpteam geselecteerd en binnenkort start aanbesteding van de inpandige sloop en asbestsanering.

Bij deze renovatie worden de klimaatinstallatie en de isolatie van het gebouw aangepakt. In de zomer verhuizen de medewerkers van faculteit BMS die in de Cubicus kantoor hebben naar Capitool 15 tot ongeveer medio 2026. Ook komen er flexibele werkplekken voor BMS medewerkers in de Kop Langezijds die binnenkort wordt opgeleverd, waar ook de studieverenigingen en een lab van de BMS faculteit een plek krijgen. De renovatie werkzaamheden starten in het najaar met de sloop en asbestsanering.
De renovatie van Cubicus past binnen de duurzaamheidsambities uit de ‘roadmap’ en het jaarplan LTSH 2024. Om de gebouwen inzetbaar te houden moeten er werkzaamheden gebeuren waarvoor de afgelopen jaren geld is vrijgemaakt. Voor de renovatie van Cubicus is dat ook het geval.

De afgelopen maanden is er samen met verscheidene stakeholders uit de faculteit gewerkt aan een programma van eisen. Daarin is onder andere rekening gehouden met hybride werken en met de ruimte voor flexibele werk- en studieplekken.

Oplevering Kop Langezijds

De Kop Langezijds is het voorste gedeelte van gebouw Langezijds op de campus van de Universiteit Twente. In het andere inmiddels in gebruik genomen deel van de Langezijds bevindt zich de faculteit voor Geo-Informatie wetenschappen en aardobservatie (ITC). De Kop is multifunctioneel inzetbaar voor de UT community. In mei 2024 is het gebouw opgeleverd en klaar voor ingebruikname. Aansluitend zal ook de buitenruimte een upgrade krijgen. De eerste periode wordt dit gebouw gebruikt door faculteit BMS voor het BMS-Lab en de studieverenigingen ter overbrugging van de renovatie van één van de gebouwen die deze faculteit in gebruik heeft.

Renovatie gebouw Horst en verplaatsing Windtunnel naar Hangar

Het College van Bestuur heeft onlangs besloten om te starten met het ontwerpproces van de renovatie van Horstring, Horsttoren en Westhorst. De Horst is een van de oudste gebouwen op de campus van de Universiteit Twente. Het heeft een slecht binnenklimaat met verouderde buitengevels en installaties. Daarnaast is de behoefte aan ruimte veranderd doordat het aantal ET-medewerkers en studenten is toegenomen.
De gebrekkige functionaliteit van het gebouw, het gebrek aan transparantie en de sombere uitstraling leiden tot beperkingen in de ontwikkeling van het "Nieuwe Werken" voor de faculteit, waar wel behoefte aan is, denk aan hybride werken, ruimte voor ontmoeting en zichtbaarheid van de verschillende onderdelen van de faculteit. Verspreid over de Horst zijn laboratoria gevestigd, soms zelfs in kleine kantoorruimtes en door ruimtegebrek staat onderzoeks- en testapparatuur in opslagruimten. Het gebouw heeft hoge jaarlijkse kosten - voornamelijk als gevolg van de energierekening.
Het afgelopen jaar hebben Campus & Facility Management en de faculteit ET samen met adviesbureau Draaijer een breed Programma van Eisen (PvE) ontwikkeld op het gebied van functionaliteit, ruimte, techniek en duurzaamheid. Vanwege het beschikbare budget zal de architect nu proberen het PvE binnen de huidige gebouwgrenzen te laten passen, wat een uitdaging is omdat er binnen de huidige gebouwgrenzen en gebouwopzet nog steeds een ruimtetekort van 1.451 m2 FNO is. In het ontwerptraject zal hier een passende oplossing voor bedacht moeten worden, bijvoorbeeld door een efficiëntere indeling van het gebouw.
Onderdeel van dit renovatieplan is het verplaatsen van de Windtunnel uit de Westhorst naar de Hangar. Door dit te doen kan de eerste verdieping in de Westhorst worden afgesloten, waardoor er extra vierkante meters (ca. 320 m2 BVO) ontstaan en de overlast beperkt blijft. Tevens is de verplaatsing vanuit vastgoedperspectief een gunstige aanpassing, aangezien het ruimte biedt voor Robotics Centre.
De ontwerpfase is een lang proces en duurt tot juni 2026. Tussen februari 2025 en mei 2025 verhuist de Windtunnel al wel naar de Hangar. Het plan is om in december 2025 te starten met de renovatie van de Westhorst, die waarschijnlijk tot het najaar van 2026 zal duren. Tot slot start de renovatie van de Horstring en Horsttoren in januari 2027. Naar verwachting is het gehele renovatieproces in 2030 afgerond.

Koelgebouw

De uitbreiding en vergrotingen van koelcapaciteit bij het Koelgebouw de Knepse is in volle gang. Op dit moment ligt de volle focus bij het afronden van de installatietechnische componenten rondom de pompkamer. Dit is noodzakelijk om het nieuwe koelgebouw begin juni in gebruik te nemen. De werkzaamheden worden de komende 4 weken afgerond. Hierna wordt het terrein rondom het koelgebouw en de pompkamer in de maanden juni en juli weer hersteld.

Living Innovation Lab

Nu het terrein waar gewerkt wordt aan het Living Innovation Lab langzaam vorm krijgt, is nagedacht over een definitieve naam voor het terrein. Het is “UT fieldlab” geworden. Deze naam moet nog worden bekrachtigd door de Stuurgroep LTSH. De werkzaamheden aan het terrein komen in een afrondende fase. De wegen en paden worden bestraat, de stroomkasten worden aangesloten, het terrein wordt ingezaaid en over circa twee maanden kan worden gestart met het in gebruik nemen. Meer informatie over dit lab is te vinden op: News | Living Innovation Lab (utwente.nl).

CUBE

Sinds september afgelopen jaar wordt hard gewerkt aan CUBE, de nieuwe multifunctionele werkplaats van de faculteit Engineering Technology. CUBE bestaat uit ruim 4,500m2 ruimte voor onderwijs en vervangt de huidige werkplaatsen in de Hangar en de Westhorst.
Momenteel word gewerkt aan de aanleg van vloer 3 (Practicum/VR-Lab). De staalconstructie gaat hoog en rond week 22 wordt naar verwachting het hoogste punt bereikt. De hulpconstructie waar het gebouw nu nog zijn stabiliteit uithaalt kan daarna weer worden verwijderd. Aansluitend start het aanbrengen van de gevels rondom het gebouw. Op de huisvestingswebsite van faculteit ET is meer over de CUBE is te lezen en te zien (alleen Engels).

Projecten Sport & Cultuur

Naast de onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten kennen we uiteenlopende sport- en cultuurvoorzieningen die onze campus óók zo speciaal en aantrekkelijk maken. Dit vraagt om een blijvende investering in de faciliteiten om up to date en veilig voor gebruik te blijven. Tevens is bij een aantal voorzieningen sprake van ruimtegebrek, door de groei van de studentenaantallen bij de UT de afgelopen jaren. Waar de komende periode in ieder geval zichtbaar gewerkt gaat worden zijn gebouw Logica waar een tijdelijke danszaal wordt gerealiseerd, de Vrijhof waar de benedenverdieping als laatste verdieping binnen het gebouw een upgrade krijgt, het binnenzwembad dat een opknapbeurt krijgt en het watersportcomplex dat behoorlijk gerenoveerd wordt.

Logica als danszaal

Gebouw Logica, tot nu toe altijd gebruikt als vergaderplek, biedt vanaf de zomer ook ruimte voor de dansverenigingen. De verenigingen hebben al langere tijd aangegeven te maken te hebben met ruimtegebrek en behoefte te hebben aan een kwalitatief goede danszaal. Na uitgebreide inventarisaties over mogelijkheden blijkt het lastig op korte termijn een nieuwe zaal te realiseren. Daarom is uiteindelijk gekozen voor de inzet van gebouw Logica voor deze verenigingen. Dit betekent dat na een aantal aanpassingen dit gebouw straks een gedeelde voorziening is: vergader- en cursuslocatie overdag voor medewerkers en studenten en in de avonden danszaal voor de dansverenigingen. Het gebouw wordt voorzien van een mooie dansvloer, een spiegelwand, verrijdbare barres en een goede geluidsinstallatie. Het pand krijgt van binnen een goede opfrisbeurt, waardoor het na oplevering ook om te vergaderen weer een aantrekkelijke ruimte is.

Upgrade Vrijhof foyer en entree Boulevard

Afgelopen jaar is in het theater in de Vrijhof de theatertechniek aangepast. In vervolg daarop wordt aankomende zomer de benedenverdieping van de Vrijhof opgeknapt en komt er een aangepaste entree aan de zijde van de Boulevard. Deze zal toegankelijker ogen, maar het ook daadwerkelijk zijn met name ook voor rolstoelgebruikers. Bij de hoofdingang en foyer krijgt de gietvloer een nieuwe toplaag en er komt een nieuw lichtplan, nieuwe service desk en nieuw meubilair. Zo biedt de foyer na oplevering extra studieplekken voor studenten die bij drukte in de bibliotheek een plek zoeken om te studeren en vormt het voor de cultuurverenigingen straks een mooie ontmoetingsplek.

Watersport complex

Momenteel zijn al voorbereidingen in gang voor de renovatie van het watersport complex. Deze renovatie neemt circa 1 à 1,5 jaar in beslag. In oktober starten de sloopwerkzaamheden.
Onderstaande impressies geven een goed beeld van hoe het er na de oplevering uitziet. In het clubgebouw wordt door het verplaatsen van de lakstraat naar de blauwe loods op de begane grond ruimte gemaakt voor een tweetal kleedkamers en doucheruimten. Hierdoor kan op de eerste verdieping de kroeg vergroot worden. Verder worden alle overige ruimten, zoals de fitness, kantoren, keuken en sanitair vernieuwd. Op het gebied van verduurzaming wordt het gehele gebouw voorzien van een warmtepompinstallatie en nieuwe luchtbehandeling.

Naast dat de lakstraat bij de blauwe loods wordt aangebouwd, wordt er tevens extra opslagruimte gecreëerd voor de boten.

Bestaand vastgoed en faciliteiten op de campus in ontwikkeling (1)Bestaand vastgoed en faciliteiten op de campus in ontwikkeling (2)Bestaand vastgoed en faciliteiten op de campus in ontwikkeling (3)Bestaand vastgoed en faciliteiten op de campus in ontwikkeling (4)

Lichte renovatie binnenzwembad

De komende weken wordt gestart met de renovatie van het binnenzwembad van de UT. Deze broodnodige upgrade van het bad is hard nodig en stond al een aantal jaren op de lijst om aan te pakken, ook als onderdeel van het masterplan Sport & Cultuur. Deze upgrade is nodig in verband met achterstallig onderhoud en zodat er veilig gewerkt kan blijven worden. In het jaarplan van het Lange Termijn Strategische Huisvestingsplan is voor dit jaar een bedrag opgenomen om een aantal noodzakelijke aanpassingen te kunnen doen.

De volgende aanpassingen worden de komende tijd uitgevoerd:
De wand van de zwembassin wordt hersteld. Dit is hard nodig aangezien hier veel blaren met osmose aanwezig zijn. Het wand en vloertegelwerk zal vernieuwd worden. De vloertegels zijn de afgelopen jaren door slijtage glad geworden en worden vervangen voor nieuwe antislip tegels.

De zwembadwaterinstallatie wordt aangepast en geüpgraded naar een installatie die via elektrolyse chloor maakt uit zout. Dit zal een verbetering van de luchtkwaliteit in het bad geven. Naast de zwembadwaterinstallatie wordt ook de luchtbehandelingskast vervangen. De huidige kast is verouderd en niet voorzien van warmteterugwinning. De nieuwe luchtbandelingskast krijgt deze functie wel.

Het plafond heeft de laatste jaren behoorlijk veel te verduren gehad i.v.m. onderhoud en waterpolo. Hiervoor zal een nieuw type toegepast gaan worden. Tevens wordt de verlichting en de regeltechniek aangepast. Verder krijgt het bad met deze renovatie ook een nieuwe kleurstelling voor een eigentijdse uitstraling.
Tot slot worden in een later stadium de kleedkamers van het bad in het reguliere onderhoud aangepakt.

Het bad gaat dicht vanaf 3 juni 2024 en per 1 september 2024 wordt het bad in gebruik genomen en kan er weer naar hartenlust gezwommen worden. Bekijk hieronder het boekje van de architect Belt met impressiebeelden van de renovatie.

  • Impressie beelden renovatie binnenzwembad

Proces update over de inventarisatie knelpunten sport- & cultuurfaciliteiten

Afgelopen periode is uitgebreid geïnventariseerd waar de grootste knelpunten in het gebruik van huidige sport- en cultuurfaciliteiten zich op de campus voordoen door capaciteitsgebrek. Op basis daarvan wordt nagedacht over (tijdelijke) mogelijkheden om deze knelpunten op te lossen. Dit wordt in een advies voorgelegd aan de stuurgroep Lange Termijn Strategische Huisvesting en zal daarna aan het College van Bestuur worden voorgelegd voor besluitvorming.

Bestaand vastgoed en faciliteiten op de campus in ontwikkeling (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6356

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.