Verkoop van Belgische miljoenenpanden daalt voor het eerst in jaren - bouwenwonen.net (2024)

Na een reeks recordjaren zag de Belgische luxevastgoedmarkt in 2023 een daling in het aantal transacties van residentiële eigendommen boven 1 miljoen euro. Er werden 1.659 miljoenenwoningen en -appartementen verkocht, wat een daling van bijna 14 procent betekent. Vooral de woningmarkt had het moeilijk, terwijl de verkoop van appartementen met 406 transacties een nieuw record bereikte.

"De algemene vastgoedmarkt kende vorig jaar een terugval en ook de verkoopcijfers in het luxesegment tonen dat aan na het uitzonderlijke grand cru-jaar 2022. Maar we stellen vast dat voor kwalitatief wonen nog steeds een goede verkoopprijs wordt betaald. Bovendien is 2024 bij ons zeer veelbelovend gestart met significant meer verkochte miljoenpanden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar", aldus Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed en Christie's International Real Estate Belgium.

De luxevastgoedmarkt in België brak de afgelopen jaren record na record. Daarom komt de stabilisatie die in 2023 plaatsvond niet als een verrassing voor de experts van Hillewaere Vastgoed, marktleider in Vlaanderen op het gebied van luxevastgoed en sinds een jaar exclusieve licentiehouder van Christie's International Real Estate in België. Het aantal transacties van miljoenenpanden daalde met bijna 14 procent ten opzichte van het recordjaar 2022, wat vergelijkbaar is met de daling van meer dan 15 procent in de klassieke vastgoedmarkt in 2023.

Verkoop van Belgische miljoenenpanden daalt voor het eerst in jaren - bouwenwonen.net (1)

"Daar waar we in 2023 een sterk voorjaar kenden, was het najaar opvallend rustiger in het absolute topsegment van de vastgoedmarkt. De reden hiervoor is niet eenduidig. Deze periode kende - naast de aanhoudende oorlog in Oekraïne - onder meer de escalatie van het conflict in het Midden Oosten. Dergelijke geopolitieke situaties hebben op korte termijn een directe impact en dat vertaalt zich in een daling van ondernemers- en consumentenvertrouwen. Bovendien mogen we ook de rente bij de banken niet vergeten: de langetermijnrente bepaalt de rentevoeten van de kredieten en deze is van 2022 naar 2023 doorgestegen en heeft die markt dus ook op zijn minst beïnvloed."

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed en Christie's International Real Estate Belgium

Luxeappartementen kennen groot succes

Miljoenenwoningen veroveren - ondanks de daling in het aantal transacties met 21 procent tot 1.253 transacties in 2023 - vooral de harten van ondernemers en vrije beroepen, vaak in een levensfase met opgroeiende kinderen en wiens carrière volop in de lift zit, waarbij voldoende bewoonbare ruimte voor zowel werk én privé een must zijn. Luxeappartementen, die met 406 transacties in 2023 een nieuw record bereikten, zijn dan weer populair bij de 55-plussers. "De populariteit van appartementen boven 1 miljoen linken wij aan de sterke vergrijzing in ons land. Op een bepaald moment wordt hun woning te groot en kijken zij uit naar een ruim appartement of penthouse waar ze nog steeds kunnen genieten van alle luxe maar toch minder onderhoudswerken en -kosten hebben", klinkt het. Daarnaast blijven een kwalitatieve en duurzame afwerking en een groene omgeving heel vaak belangrijke criteria bij de huizenjagers die in deze prijsklasse een nieuwe thuis zoeken.

Verkoop van Belgische miljoenenpanden daalt voor het eerst in jaren - bouwenwonen.net (2)
De mediaanprijs in het miljoenensegment lag in 2023 voor woningen op 1.295.000 euro, voor appartementen was dat 1.367.500 euro. Dat vertaalt zich respectievelijk in een stijging van 15 en 20 procent ten opzichte van 2022. De gemiddelde duurtijd dat een eigendom in het marktsegment vanaf 1 miljoen euro te koop staat ligt dan weer hoger dan bij het reguliere vastgoed, namelijk 10 à 11 maanden.

Overigens is de Belgische vastgoedmarkt in vergelijking met onze buurlanden een minder verhitte markt. "De gemiddelde vastgoedprijzen zijn in onze buurlanden de laatste jaren sterker gestegen", klinkt het bij Christie's International Real Estate Belgium. Zo vind je voor de prijs van een compact appartement in Amsterdam of Parijs al een riante woning in de Brusselse of Antwerpse rand. Niet alleen dit laatste maar ook de centrale ligging van ons land binnen Europa trekt daarom ook nog steeds heel wat buitenlandse investeerders aan.

Verkoop van Belgische miljoenenpanden daalt voor het eerst in jaren - bouwenwonen.net (3)

West-Vlaanderen: Knokke blijft koploper

In lijn met de vorige jaren kroont West-Vlaanderen zich nog steeds als provincie met het grootste aantal verkochte miljoenenpanden (448). Knokke-Heist blijft dé populairste Belgische gemeente als het op ​ miljoenenpanden aankomt. Zo bevindt 62 procent van de verkochte miljoenenpanden van de provincie zich in Knokke-Heist. Maar liefst 92 woningen en 184 appartementen wisselden voor meer dan 1 miljoen euro van eigenaar, wat qua verkoop van miljoenenappartementen een stijging van 20 procent op grondgebied Knokke-Heist betekent ten opzichte van 2022.

Antwerpen: trouwe volger

De provincie Antwerpen claimt naar goede gewoonte na West-Vlaanderen de tweede plek op vlak van de verkoop van miljoenenpanden. Het Noorden van de provincie bevat historisch gezien tal van residentiële villawijken, met als bekendste gemeenten Schilde en Brasschaat. En hoewel er in deze provincie minder miljoenenpanden verkocht werden dan in 2022, komt het totaal nog steeds op 321 miljoenenpanden. Hiervan bestaat 26 procent uit appartementen, voornamelijk gelegen in de stad Antwerpen zelf.

Brussel: kleine stijging bij de miljoenenappartementen

In het Brussels Gewest werden vorig jaar 251 miljoenenpanden verkocht. De Europese hoofdstad is nog altijd een aantrekkingspool voor ondernemers én expats. Naarmate je in Brussel een hoger marktsegment betreedt, hoe vaker je te maken hebt met geïnteresseerde kopers met internationale achtergrond volgens de experten bij Christie's International Real Estate Belgium. Door de internationale spanningen viel die markt van internationale kopers noemenswaardig terug in het hoogste segment wat zich ook in de cijfers vertaald heeft. Maar met 64 verkochte miljoenenappartementen kent de regio bij die specifieke woonvorm wel een lichte stijging van 3 procent.

Vlaams-Brabant: springt over Oost-Vlaanderen

De verkoop van miljoenenpanden in Vlaams-Brabant blijft zeer stabiel ten opzichte van vorig jaar, en de provincie springt zo boven Oost-Vlaanderen, dat in 2022 nog de derde plaats bekleedde. In exacte cijfers werden in het afgelopen jaar 223 luxepanden verkocht. En opmerkelijk: vooral op de woningmarkt merken we een stijging van het aantal transacties tegenover de appartementenmarkt, waar de verkoop zelfs voor meer dan de helft gedaald is.

Oost-Vlaanderen: een vierde minder verkocht

Ondanks de daling in Oost-Vlaanderen blijft Gent de populairste regio binnen de provincie, met 50 verkochte woningen en 17 appartementen die voor meer dan 1 miljoen euro verkocht werden. Na Gent kennen Sint-Martens-Latem en Deinze, vooral wat de woningmarkt betreft, het meeste succes.

Limburg: kleine en stabiele markt

Naar jaarlijkse gewoonte sluit Limburg deze lijst af. In deze provincie werden 48 miljoenenpanden, waarvan 39 woningen, verkocht. De markt voor miljoenenappartementen blijft zeer beperkt wat logischerwijze ook te linken is aan de goedkopere vastgoedprijzen in de regio. Voor wie het zich afvraagt: Hasselt is populair wat de miljoenenappartementen betreft. Van de 8 verkochte appartementen, bevonden er zich 5 in de provinciehoofdstad. Dit hoeft niet te verbazen gezien er de laatste jaren enorm veel luxe nieuwbouw werd neergezet in 'de hoofdstad van de smaak'.

Verkoop van Belgische miljoenenpanden daalt voor het eerst in jaren - bouwenwonen.net (4)

Voorspellingen voor 2024

Christie's International Real Estate Belgium kende in het eerste kwartaal van dit jaar alvast een positieve start met een significant hoger aantal transacties van miljoenenpanden dan in dezelfde periode vorig jaar.

"Rekening houdend met macro-economische factoren zoals de aangekondigde renteverlagingen in de Verenigde Staten, de stabilisering van de langetermijnrente in Europa, een verwachte verdere stabilisering van de inflatie, de gewenning aan geopolitieke conflicten, de wereldwijde aandelenmarkten, etc. verwachten we dat de overwegend positieve trend die we in Q1 van dit jaar zien, zal aanhouden in de tweede helft van 2024. Zowel op het vlak van prijszetting als van interesse van kopers zien wij zowel op de korte als de middellange termijn geen grote hindernissen en verwachten we na de dip in 2023 een stabiel 2024."

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed en Christie's International Real Estate Belgium

Verkoop van Belgische miljoenenpanden daalt voor het eerst in jaren - bouwenwonen.net (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6424

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.