Cultuur, sport en recreatie | Eerste Voortgangsrapportage 2024 (2024)

  1. Home
  2. Beleidsrealisatie begroting 2024
  3. Cultuur, sport en recreatie

Programmanummer

8

Commissie

Onderwijs en Samenleving, Werk en Middelen

Portefeuille(s)

Energie, Werk en Inkomen en Cultuur

Economie, Kennis, Sport en Gezondheid

Bestuur, Veiligheid en Handhaving

Klimaat, Mobiliteit en Financiën

De missie van het programma Cultuur, sport en recreatie luidt:Cultuur, cultuurhistorie, sport, recreatie en evenementen vormen een belangrijk deel van het stadsklimaat, dragen bij aan de ontwikkeling van alle Leidenaren en maken deelname aan het maatschappelijke leven voor jong en oud toegankelijk. Dat is van grote waarde voor de versterking van de aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners en bezoekers.In de gezonde stad hebben mensen de ruimte om te sporten en te bewegen.

Beleidsterrein Cultuur

Subsidiestelsel Cultuur
In Q1 is het participatietraject van start gegaan voor het opnieuw vormgeven van het subsidiestelsel cultuur. Een extern adviesbureau heeft in opdracht van de gemeente in verschillende samenstellingen (o.a. ronde-tafel gesprekken en een enquête) bij het culturele veld opgehaald waar de behoeften liggen ten aanzien van het subsidiestelsel cultuur. In juni staat de afronding van het participatietraject gepland. De resultaten worden meegenomen in een verdere uitwerking van een nieuwe subsidieregeling in de tweede helft van 2024. In 2025 kan er via de nieuwe regeling worden aangevraagd.

Uitvoeringsagenda Cultuur
Op 22 maart heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden met de cultuursector om met elkaar verder te werken aan de doelen uit de uitvoeringsagenda Cultuur. Daarnaast is deze bijeenkomst gebruikt om input op te halen voor het nieuwe subsidiestelsel cultuur (zie hiervoor).
Begin 2024 hebben de C6 (de 6 grootste gesubsidieerde culturele instellingen) daarnaast het initiatief genomen tot het oprichten van een cultuurtafel. Doel is om met vertegenwoordigers van de verschillende kunstdisciplines in gesprek te kunnen gaan over actualiteiten, thema’s uit de uitvoeringsagenda en urgente thema’s zoals het subsidiestelsel cultuur.

Educatief aanbod BplusC
BplusC heeft eind 2023 een nieuw meerjarenbeleidplan ingediend bij de gemeente. BplusC werkt in 2024 verder uit wat de ontwikkelingen uit het meerjarenbeleidsplan betekenen voor de structuur, omvang en cultuur van de organisatie (reorganisatie, cultuurverandering, strategisch personeelsbeleid). Om aan de subsidievoorwaarden te kunnen voldoen, is door BplusC in Q1 2024 gewerkt aan een nieuwe business case voor ‘Lessen en cursussen’ voor zowel jeugd- als volwasseneneducatie. Binnen de businesscase zal een heldere afweging moeten worden gemaakt welke disciplines binnen het aanbod van BplusC blijven vallen en niet. Uitgangspunt hierbij voor BplusC is de financiën in lijn te brengen met de verdeling van de subsidie van gemeente Leiden voor de B (bibliotheekfunctie) en C (aanbod van lessen en cursussen).

Huisvesting bibliotheek
Doel is een moderne bibliotheek in een multifunctionele, duurzame en betaalbare accommodatie in de binnenstad, waarbij de bibliotheek transformeert naar een plek die mensen, kennis en organisaties met elkaar verbindt rond thema’s die spelen in de samenleving. In aanloop naar het kaderbesluit heeft het college de drie door de raad gevraagde scenario’s in Q1 uitgewerkt. In scenario 1 blijft de ruimtelijke structuur van het gebouw ongewijzigd. De bibliotheek wordt opgeknapt en er wordt voldaan aan de huidige wet- en regelgeving. De gewenste inhoudelijke transformatie wordt niet ondersteund. In scenario 2 wordt naast de opknapbeurt ook de ruimtelijke structuur van het gebouw aangepast en wordt het gebouw geschikt gemaakt voor de moderne bibliotheek, in lijn met de ambitie van de gemeente en BplusC. Scenario 3 is de ‘plus’ variant van scenario 2 met hogere verduurzaming en hoogwaardig materiaalgebruik. Besluitvorming volgt in Q2 2024, waarbij een integrale afweging plaatsvindt bij de Kaderbrief.

Herontwikkeling muziekschool en -programmering
De afgelopen maanden is samen met BplusC en de onderhuurders van het Muziekhuis (Hot House, De X, Van Polanen presents) een functioneel en technisch Programma van Eisen opgesteld. Ook is met een architect een vlekkenplan gemaakt. Tijdens deze uitwerking bleek dat het programma van de nieuwe muziekschool alleen past in het huidige complex aan de Hazewindsteeg als het rigoureus wordt verbouwd. Hierdoor stijgen de bouwkosten fors. De onverwachte extra bouwkosten van het complex aan de Hazewindsteeg en de prijsstijging van bouwmaterialen in het algemeen vragen echter om een nadere financiële analyse waarin de kosten van de nieuwe muziekschool worden afgezet tegen het aanhouden en moderniseren van de twee bestaande locaties (Rapenburg en Middelstegracht). Deze analyse is noodzakelijk om een gewogen besluit te kunnen nemen. Naar verwachting wordt de raad voor de zomer 2024 geïnformeerd over de bevindingen.

Maatwerkoplossingen huisvesting Culturele instellingen
De maatwerkoplossingen voor de huisvesting van Ars Aemula Naturae, BplusC, De Nobel, Ins Blau, Leidse
Schouwburg-Stadsgehoorzaal en de Veenfabriek bevinden zich in een afrondende fase. Voor de gemeente
Leiden is efficiënt en duurzaam gebruik van unieke gebouwen een onderdeel van waardevol cultureel
aanbod en een aantrekkelijke binnenstad. Om dat te realiseren moet de huisvesting van culturele instellingen
kwalitatief voldoende zijn, met betaalbare en voorspelbare huisvestingskosten. De overeenkomsten zijn uitgewerkt in: Intentieovereenkomst maatwerkoplossing, nieuwe huurcontracten en bijbehorende demarcatie. Voor een drietal instellingen is ook een nieuwe huurprijs aangeboden, om deze in lijn te brengen met het
Beleidskader Vastgoed. Ars, Nobel, BplusC, Veenfabriek, LSSZG en Veenfabriek en Ins Blau zijn (op hoofdlijnen) akkoord.

Beleidsterrein Erfgoed
De maatschappelijke ontwikkelingen in relatie tot erfgoed (en de Erfgoednota) worden in beeld gebracht. Met een aantal partners is / wordt hierover een gesprek gevoerd. Naar verwachting wordt de raad over de bevindingen in Q3 geïnformeerd. Ook religieus erfgoed blijft een aandachtspunt.
Het college brengt in vervolg op het onderzoek uit 2023 in beeld welke objecten of gebieden uit de periode van de Jonge bouwkunst beschermenswaardig zijn. Deze ambitie maakt deel uit van het beleidsakkoord. Het college neemt naar verwachting in Q2/Q3 een vervolgbesluit over te volgen beschermingstrajecten.

Beleidsterrein Sport
Evaluatie beleidskader gezondheid en sport ‘Samen maken we de stad gezond en actief’
In de tweede helft van dit jaar ronden we de evaluatie van het beleidskader ‘Samen maken we de stad gezond en actief’ af. Op basis van de evaluatie, landelijke, regionale en lokale trends en ontwikkelingen en bespreking in de raadscommissie gaan we aan de slag met het opstellen van nieuw, integraal beleid op de terreinen gezondheid, sport en bewegen en spelen. We streven ernaar in het tweede kwartaal van 2025 een nieuw beleidskader aan de raad aan te bieden.

Sportaccommodatieplan (SAP)
We zitten midden in het proces om te komen tot een nieuw sportaccommodatieplan (SAP) voor de periode 2025-2037. Doelstelling van het SAP is om inzicht te krijgen in wat er nodig is om de sportinfrastructuur mee te laten groeien met de ontwikkeling van de stad. Met het SAP zorgen we ervoor dat de sportvoorzieningen op orde zijn en geven we invulling aan het beleidsakkoord Samen leven in Leiden. We verwachten het SAP in het derde kwartaal aan de raad aan te kunnen bieden.

Blaashal hockey
Met Leidse Hockey Club (LHC) Roomburg zijn we in gesprek over het realiseren van een seizoensgebonden blaashal ten behoeve van zaalhockey. Zaalhockey wordt gespeeld tijdens de winterstop van veldhockey, in de maanden december tot en met februari. De beoogde locatie is sportpark Roomburg, waarbij de blaashal wordt geplaatst op een hockeyveld. De inzet is om de blaashal aankomend seizoen (winter 2024/2025) in gebruik te nemen. We onderzoeken of dat voor aankomende winter lukt op de gewenste locatie, of dat we mogelijk voor de eerste winter een andere locatie nodig hebben. In verband met de molenbiotoop voeren we constructieve gesprekken met de molenstichting. Inzet is dat LHC Roomburg de blaashal zelf financiert, eventueel met ondersteuning of garantstelling van de gemeente, dit wordt verder onderzocht.

Sportpark De Mors
Sportpark De Mors is het grootste sportpark van de gemeente Leiden. Op het Sportpark wordt hard gewerkt aan een aantal verbeteringen. Zo worden twee voetbalvelden omgezet van natuurgras naar kunstgras, zal de 3Oktoberhal gesloopt worden om ruimte te maken voor een derde rugbyveld, een grote skatebaan en een calisthenics baan en worden er een aantal tijdelijke kleedkamers vervangen door definitieve kleedkamers. Wanneer de nieuwe gemeentewerf gereed is zal de Steenwisselplaats verhuizen, waardoor er ruimte vrijkomt om het hoofdrugbyveld van DIOK te vergroten naar internationale afmetingen. Ook komt er extra ruimte vrij voor het toevoegen van groen en water. Deze ingrepen worden gedaan om het sportpark weer toekomstbestendig en geschikt voor zowel gebonden als ongebonden sport te maken.


Beleidsterrein Recreatie

Evenementen
De festivalsector staat voor een perfecte storm van uitdagingen: twee seizoenen zonder inkomsten door de coronapandemie, supply-chain-problemen, personeelstekorten, prijsstijgingen door de energiecrisis en wereldgebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne. Organisatoren zoals Werfpop en het Singelparkdiner hebben al aangegeven dat ze in 2024 geen evenementen kunnen organiseren. Andere grote evenementen, zoals Koningsdag en de Lakenfeesten, ervaren ook financiële druk. De tussenevaluatie benadrukt de noodzaak van langetermijnoplossingen om de sector te ondersteunen. Actief wordt gezocht naar interventies op korte, middellange en lange termijn om de veerkracht van Leidse evenementen te waarborgen. Daarbij gaat het om interventies van de organisatoren zelf en interventies van de gemeente.

Voor de viering van Leidens Ontzet wordt onderzocht hoe te komen tot een nieuw besturingsmodel (in samenwerking met horecaondernemers en de 3 October Vereeniging). Deze ambitie is vastgesteld in het evenementenbeleid van 2020. Begin 2024 is de raad geïnformeerd over de aanpak en het proces hiervan.

Cultuur, sport en recreatie | Eerste Voortgangsrapportage 2024 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6434

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.